Euronics Rauma – Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-15, su 12-15 – Puhelin: (02) 8225 159

Pyykinpesukone haisee, jääkaappi lemuaa. Mikä avuksi?

- Eräs kaverini kertoi tuossa jokin aika sitten, että hänen astianpesukoneensa ei oikein enää pese kunnolla. Kysyin, kuinka usein peset koneen siivilän. Sain vastaukseksi hölmistyneen katseen ja kysymyksen, että minkä siivilän, kertoo Marja Mäntynen Rauman Teknisiltä.

Astianpesukoneeseen kertyy rasvaa, vaikka astiat huuhtelisi ennen koneeseen laittoa. Pesukoneisiin kertyy myös kalkkia, joka heikentää pesutulosta. Tiistaituote-sarja Euronics Raumalta aloitetaan esittelemällä tuotteet, joilla kodinkoneiden puhdistaminen on helppoa ja tehokasta. Electroluxin puhdistussarjassa on tuotteet niin pesukoneiden kuin jääkaapinkin pitkäkestoiseen raikastamiseen.

- Asianmukainen puhdistus pidentää koneen käyttöikää ja parantaa pesutulosta. Kannattaa myös huomata, että puhdas kone kuluttaa vähemmän energiaa, Mäntynen kertoo.

Ylhäällä tuotteen astianpesukoneen puhdistukseen, alhaalla vastaavasti raikastusta pyykinpesukoneeseen. Kuvassa oikealla suihke jääkaapin ja pakastimen pesuun.

- Meillä nuoriso sanoo, että ei voi laittaa likaisia astioita astianpesukoneeseen, kun se haisee niin pahalle. Vaikka järkyttävähän se haju on, kun astiat on edellisenä iltana jättänyt koneeseen ja luukku on ollut yön kiinni. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pestään vain täysiä koneellisia, Mäntynen jatkaa.

Useimmat puhdistusaineet tulee laittaa tyhjään koneeseen, ja pesuohjelma pyöritetään ilman astioita tai pyykkiä, jotta puhdistusaine pääsee vaikuttamaan kunnolla. Kuvassa näkyvä sitruunan mallinen Fresh Plus Dishwasher on kuitenkin tarkoitettu astianpesukoneen raikastajaksi myös pesujen välissä.

- Se aktivoituu pesussa ja raikastaa konetta. Vähän niinkuin astianpesukoneen wunderbaum, Mäntynen kertoo.

Jyrki Mäntynen ja apu haiseviin kodinkoneisiin.

Pyykinpesukone haisee toisinaan pahalle, etenkin jos pyykit ovat unohtuneet koneeseen pidemmäksi aikaa. Pyykinpesukoneen tiivisteistä voi myös löytää kaikenlaista likaa ja pieniä tavaroita, joita sinne on kulkeutunut esimerkiksi housujen mukana.

- Monet nestemäiset pyykinpesuaineet kerryttävät hyytelömäistä hometta ja likaa pesukoneeseen, joka tukkii letkut. Niistä tulee koneeseen ikävät tuoksut. Pahimmassa tapauksessa tiivisteen lika tekee tahroja myös vaatteisiin, Mäntynen kertoo.

Superclean-puhdistussetissä on aineet pyykinpesukoneen kahteen kaksivaiheiseen puhdistuskertaan. Mäntynen suosittelee puhdistusta tehtäväksi noin 2-3 kertaa vuodessa.